Garageportar - Service & underhåll

Fullserviceföretaget på din sida

En av de viktigaste egenskaperna för oss på Tollab är att ge service i toppklass till alla kunder. Vi jobbar med allt från privatpersoner och föreningar, till små och stora företag och kommuner. Inget jobb är för stort, eller för litet. Har vi en gång installerat en garageport, följer vi den under dess livslängd. Dyker det upp ett problem – hör av dig till oss direkt. Vi har service dygnet runt och löser dina problem snabbt och enkelt. Vissa saker kan du som användare av en garageport själv hålla ett öga på för att förhindra problem, eller enkelt åtgärda.

Rörliga delar, året om

En garageport används alla dagar på året, i stekande sol, snöstorm och i ösregn. Påfrestningarna och slitaget på delarna är påtaglig. Av den anledningen har vi på Tollab tidigt beslutat oss för att endast arbeta med kvalitetsprodukter från Crawford. Det är produkter man kan lita på i längden, och som vi kan gå i god för.
Men allt som är rörligt har sina svagheter. Smuts, skräp, oavsiktliga krockar, saker som hamnar i kläm eller kommer i vägen. Därför är det extra viktigt att man håller garageporten hel och ren – då håller den så mycket längre. Vi har samlat några tips som du kan tänka på, både när det gäller förebyggande åtgärder och vad du kan göra själv för att lösa enklare bekymmer.

Porten öppnas inte

Du kommer hem från jobbet, trött och sliten efter en lång dag. Nu ska det bli skönt att parkera bilen och ta det lugn resten av kvällen. Men, vad är detta, porten öppnas ju inte! Du förstår ingenting alls, allt ser ju bra ut både på utsidan och inne i garaget. Och porten fungerade ju bra i morse… Men innan du svär långa ramsor och går händelserna i förväg – kolla så att det inte är batteriet i fjärrkontrollen. Förvånansvärt många ”stora, oförklarliga” fel visar sig vara något så enkelt som att batteriet laddats ur. I sällsynta fall kan det bero på det blivit fel på strömförsörjningen, kontrollera först husets elcentral och jordfelsbrytare. Det kan också röra sig om att någon annan apparat skickar ut störande radiosignaler. Då kan du behöva göra en radionivåkontroll, detta finns beskrivet i bruksanvisningen. Kontakta oss vid ytterligare problem.

Gnissel och trög gång

Din garageport gör sitt jobb troget, året om. Således blir den utsatt för kyla, värme och alla årstidernas olika nycker. Förr eller senare kan det smörjmedel torka ut som gjorde att allt gled helt perfekt när porten en gång installerades. Om det gnisslar och går trögt, kolla så att det inte finns något skräp, grus eller annat vid de rörliga delarna. Torka i så fall rent och smörj in gångjärn och andra rörliga delar med smörjolja eller liknande. Håll alltid rent från grus och annat som kan fastna och förstöra små, rörliga delar på garageporten.

Portautomatiken krånglar

 Förutom smuts och skräp i maskineriet, kan en krånglande port också bero på att kuggremmen inte är spänd, att någon del inte ligger rätt eller liknade. Se om du hittar något uppenbart när du tittar, annars får du gärna kontakta oss direkt. Under vintern kan det bli en del problem som relaterar till snö, fukt och is. Ett tydligt exempel är att porttröskeln blir nedisad. Det kan ge upphov till problem i automatiken. Precis som en liten mängd packad snö kan innebära att du får svårt att stänga och låsa ytterdörren på vintern, kan snö och is ställa till det för din garageport. Se till att hålla rent runt portens kanter och se till att det är rent från snö och is där porten möter garagets golv.

Inlärning av automatik

 Vissa problem har direkt att göra med att automatiken av någon anledning behöver läras in igen. Beroende på vilken utrustning du har, kan tappad funktion av hinderskydd, portautomatik som slår ifrån, eller blinkande fjärrkontroll avhjälpas med att genomföra inlärning av portautomatiken. För att göra en sådan inlärning, titta i din bruksanvisning eller kontakta oss på Tollab så kan vi hjälpa dig med en lämplig åtgärd.

Regelbunden kontroll och rengöring

 Någon gång i halvåret kan vara bra att kontrollera portens vajrar, se till att de är vid gott skick. Ser de på något vis skadade ut så bör de bytas ut. Kontrollera portens infästningar i väggen och i taket, så att det inte blivit några skador eller något glapp. Dra åt och spänn infästningarna om det behövs. Gör säkert att porten öppnas och stängs utan gnissel, knak eller trög gång. Gör rent och smörj där det behövs. Hur ska man komma ihåg att göra detta? Ett tips är att göra detta i samband med att du byter till sommar- och vinterdäck. Då görs det med ungefär ett halvår emellan gångerna. Alla eventuella småfel hittas i god tid, och din garageport hålls i gott skick under många år. Är du osäker över något, eller hittar något som du tror kan behöva åtgärdas? Kontakta oss direkt, så skall vi hjälpa dig med det som behövs.

Reservdelar, kompetens och erfarenhet