Att tänka på innan köpa av portar
En garageport – hur komplicerat kan det bli? Det är väl plätt-lätt att bara slänga upp en port? Jo, i teorin kan det vara hur enkelt som helst. I verkligheten finns det dock en del saker att tänka på innan man bestämmer sig för att slå till. Här kommer vi att ge lite tips på saker du själv kan fundera över innan ditt köp av garageport. Med rätt planering och rätt förberedelser blir livet oftast lite lättare, och särskilt monteringen av din nya garageport! Om något skulle gå fel på vägen, eller förutsättningarna skulle vara mindre än optimala, oroa dig inte. Vi på Tollab har lång erfarenhet och är experter på det vi gör. De flesta situationer har vi stött på förut, och vi backar aldrig för en utmaning!
En isolerad port ger många fördelar
Din garageport skyddar inte bara mot regn och rusk, utan även mot kyla. Det finns många olika typer av portar på marknaden, både oisolerade och isolerade portar. En helt oisolerad port är betydligt tunnare och kan kännas skramlig och ömtåligare. Portar med isolering har många fördelar – de är stabilare, tystare och isolerar effektivt mot kyla vintertid. Eftersom vi bor på nordliga breddgrader är det en stor fördel att välja en garageport med effektiv isolering. Ditt garage håller värmen bättre, vilket inte är fel i ett land där vintrarna kan bli betydligt kallare än södra delarna av Europa. Har du satsat på bra isolering till ditt garage och satt in en effektiv uppvärmningskälla, då ska du definitivt ha en garageport som matchar det. Det finns portar med inbyggd ventilation som hjälper till att hålla garaget fritt från mögel och instängd luft.
Garagets djup och höjd
För att få till bästa passformen för garageporten behöver man ta hänsyn till garagets förutsättningar. Det krävs en viss höjd och ett visst djup för att det ska bli så bra som möjligt – dessa mått kan skilja mellan portar. Våra moderna portar tar inte så mycket utrymme, men lite behövs alltid för att säkerställa en korrekt installation. Det kan alltså skilja mellan modellerna, men ett exempel är en av våra portar som behöver 140 mm på höjden, 90 mm vid sidorna och har ett installationsdjup på 3500 mm. Det kan ge en fingervisning om ungefär vilka siffror det kan vara tal om, även om det kan skilja mellan modellerna.
Motordrift
Idag är det mer regel än undantag att portar har motordrift så att man själv slipper arbeta för att öppna och stänga porten. Fortfarande finns det många garagelängor runtom i landet med manuella portar, men till villagarage och liknande är motordriften utbredd, och med den kommer bekvämligheten. Det som förr sågs också som en riktig lyxvara – öppna garageporten med en fjärrkontroll – är nu mycket vanligare. För visst kan det väl vara skönt att slippa kliva ur bilen när det regnar eller snöar för att skynda sig att öppna garageporten. Motordrift är bekvämare och gör det betydligt enklare att öppna och stänga garageporten. På tal om fjärrkontroll, det finns fjärrkontroller med möjlighet att styra dubbla portar också om du skulle ha det till ditt garage. Eller, om du vill vara extra modern, då styr du så klart din garageport med en app! Enkelt, smidigt och alltid tillgängligt i din telefon.
Golvets lutning och ojämnheter
I äldre garage kan man ibland stöta på ett väldigt ojämnt underlag, eller ett golv som lutar åt fel håll. I det senare fallet kan det innebära att vatten och smält snö rinner in i garaget – alltså i fel riktning. Då kan det vara aktuellt att försöka åtgärda det, vilket kan rekommenderas att göra innan man monterar upp en ny garageport. När det gäller ojämnheter i golvet så är det viktigt att det är slätt och rakt där garageporten går emot golvet. Det är bra om man håller golvet rent från smuts, is, snö och annat som kan försvåra för garageporten att stängas ordentligt. Men! Många av våra portar är ändå förlåtande, med en en list längst ned som tar upp en del ojämnheter så att det inte behöver vara perfekt städat alltid.
Rätt material och rätt infästningar
En garageport ska vara bekväm och smidig att använda, men kanske allra viktigast är att den är säker att använda. För det så krävs det att den är monterat på korrekt vis. I många hus i Sverige är det garage i trä som gäller. Det gör monteringen smidig och enkel, men även där kan det finnas en del problem. Äldre garage kan ha drabbats av någon skada eller ha för tunt material. Då kan det behövas förstärkas för att vara så säker som möjligt. Tegel är inte heller ovanligt. I andra typer av fastigheter kan det vara mer aktuellt med material som betong eller stål, och då blir det en annan typ av monteringssituation. Det är viktigt att man använder rätt verktyg, har rätt skruvar, bultar, brickor och sådant som krävs för att montera garageporten så att den följer alla riktlinjer om säkerhet.